Apartaments turístics més controlats

| El decret del govern que regularà el sector entrarà en vigor a l’agost | El propietari serà el responsable de l’ús de l’habitatge | Els gestors turístics critiquen el projecte
Cristina Palomar

El mes d’agost que ve, com a molt tard, entrarà en vigor el nou decret de la Generalitat que regula l’ús dels apartaments turístics a Catalunya. La mesura, que es desenvolupa a partir de la nova llei del dret a l’habitatge aprovada a finals del 2007 i que s’aplicarà amb més d’un any de retard sobre la primera data prevista, dota les administracions, sobretot la municipal, de més eines per regular la implantació dels apartaments turístics, perseguir els que siguin il·legals i acabar amb la indefensió dels veïns afectats pels comportaments incívics dels turistes.

D’entrada, el projecte de decret diferencia un habitatge d’ús turístic d’un pis de lloguer, cosa que deixa la porta oberta a les inspeccions. “Es considera estada de temporada tota ocupació de l’habitatge per a un període de temps continu igual o inferior a quatre mesos”, remarca. A més, considera el propietari com el responsable de l’ús de l’habitatge, amb totes les conseqüències que això comporta, entre les quals hi ha l’obligatorietat d’estar localitzable les 24 hores. Aquesta responsabilitat es podrà delegar en l’intermediari que comercialitza l’apartament turístic.

Els habitatges d’ús turístic hauran de tenir obligatòriament la cèdula d’habitabilitat i sol·licitar a l’ajuntament la llicència d’activitats econòmiques, que podrà tenir una vigència limitada -per exemple els mesos d’estiu- o indefinida. Els ajuntaments hauran de trametre a la Generalitat les altes i baixes d’aquest tipus d’establiments turístics, que s’inscriuran en un registre del departament de Turisme.

El projecte també especifica les actuacions a seguir per infracció. En cas de detectar un apartament il·legal, “s’ordenarà el cessament de l’activitat fins que se n’obtingui la pertinent habilitació municipal sense perjudici de la incoació del corresponent expedient sancionador”. Pel que fa als problemes de convivència amb els veïns, “el propietari o intermediari de la comercialització de l’habitatge n’exigirà el desallotjament en el termini màxim de 24 hores” i podrà demanar l’auxili a la Guàrdia Urbana o els Mossos d’Esquadra.

Pel subdirector general d’Ordenació Turística, Joan Domènec Abad, el futur decret significa “un pas de gegant per garantir que aquesta activitat econòmica compleix la legalitat, ja que per primer cop hi haurà un marc normatiu clar i concís que la reguli i que facilitarà que l’administració sigui més eficaç a l’hora de respondre a les reclamacions dels afectats”.

La negociació del text ha estat complexa. La darrera reunió amb el sector per tancar la redacció es va fer el juny passat i el resultat no ha acabat d’agradar les empreses que gestionen aquesta part del pastís turístic, ja que consideren el text restrictiu. Apartur critica que la direcció general de turisme “no ha tingut en compte per a res l’opinió del sector” i demana la dimissió del seu responsable, Joan Carles Vilalta.

Entre els punts qüestionats es destaca que la llicència s’atorgui al propietari i no als gestors de l’apartament turístic i que no s’estableixi un preu màxim per a les llicències municipals. Actualment a Barcelona obtenir-ne una costa 214 euros, però a Castelló d’Empúries supera els 400 euros. Apartur també qualifica els requisits per obtenir la llicència de “pràcticament inexistents”, cosa que considera que va en detriment d’un servei de qualitat. “No s’exigeix ni personal qualificat, ni idiomes, ni oficina oberta al públic, ni un mínim de neteja”, apunta. Tot i això, fins a l’aprovació final, el sector podrà presentar esmenes.

Notícia original:

http://paper.avui.cat/article/ciutats/181043/apartaments/turistics/mes/controlats.html

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s